Desaťtisíce demonštrantov žiadali v Prahe demisiu vlády a hrozili štrajkom

21.04.2012 Celý región

Praha 21. apríla (TASR) - Za najväčší protivládny protest od nežnej revolúcie označil dnešnú demonštráciu v Prahe šéf Českomoravskej konfederácie odborových zväzov (ČMKOS) Jaroslav Zavadil.

"Dnes je tu 120 tisíc ľudí. Je to najväčšia demonštrácia od zamatovej revolúcie, tak si to, vláda, zapíš za uši," povedal Zavadil vo svojom prejave na Václavskom námestí.

Za svoje slová zožal potlesk a dav začal skandovať "demisia, demisia", informovala agentúra Mediafax.

Zavadil kritizoval vládu okrem iného za to, že nedodržiava svoje predvolebné sľuby - boj s korupciou a nezvyšovanie daní. Nepáčia sa mu ani neustále vnútorné boje medzi koaličnými stranami. Zároveň odmietol tvrdenie, že demonštrácia má politický charakter. "Ktorý hlupák to vymyslel? Táto demonštrácia je sociálna. Domnievame sa, že je potrebné, aby vláda podala demisiu," vyhlásil Zavadil.

Podľa polície sa na proteste zúčastnilo 80.000-90.000 ľudí, uviedol server iDnes. Václavské námestie bolo celkom plné, niektorí ľudia aj skolabovali. Niekoľkokrát musela podľa informácií Mediafaxu zasahovať aj záchranná služba.

Hlavným organizátorom protestu bola ČMKOS, prišli však aj zástupcovia ďalších odborových zväzov a občianskych organizácií. Demonštráciu podporili svojou prítomnosťou aj odborári zo Slovenska, Rakúska a Poľska.

Demonštrácia sa začala okolo 12.00 h a trvala približne do 14.30 h. Časť účastníkov sa následne presunula pred úrad vlády, kde majú vyhradený priestor do 16.00 h, časť zamierila pred budovu Českej televízie na Kavčích Horách.

Dnešným protestom vrcholí kampaň Stop vláde, za ktorú sa postavilo 21 občianskych iniciatív a združení. Pokiaľ vláda neodstúpi, odbory sú pripravené na razantnejší akcie, napríklad aj na štrajk.
 
 
 
 
 

Vyberte región